Mi a különbség a munkaerő-kölcsönzés és a munkaerő-közvetítés között?

   

  Általános tudnivalók

  A munkaerő-kölcsönzés (a köznyelvben KÜLSŐS) egy olyan foglalkoztatási forma, melynek három résztvevője van: a munkavállaló, a kölcsönbeadó cég és a kölcsönvevő cég. A munkavállaló a kölcsönbeadó céggel köt szerződést azzal a céllal, hogy egy vagy több harmadik félnél, a kölcsönvevő(k)nél végezzen munkát.

  A kölcsönbeadó cég felkutatja a megfelelő munkavállalókat a kölcsönvevő számára, majd felveszi őket saját állományába, és az összes adminisztrációs feladatot elvégzi, mint a munkáltató bejelentés, bérszámfejtés és kifizetés, valamint a levont adóelőlegek és járulékok befizetése. A munkavállaló a kölcsönbeadóval köt szerződést, melynek tartalmaznia kell, hogy a szerződés munkaerő-kölcsönzésre jött létre. A munkavégzés a kölcsönvevő cégnél történik, az ő feladatuk a munkaidő beosztása, a munka ellenőrzése, a szakmai irányítás és a megfelelő munkakörnyezet biztosítása.

   

  A munkaerő-közvetítés (a köznyelvben CÉGES) folyamatában ugyanúgy három szereplő van, mint az előbbiben: a munkavállaló, a munkáltató és a közvetítő cég. A munkáltató megbízza a közvetítő céget, hogy keresse meg a legalkalmasabb jelölteket egy adott pozícióra. Az előre egyeztetett feltételek, elvárások és szempontok alapján a közvetítő cég kiszűri a legjobb jelölteket, majd őket tovább küldi a munkáltóhoz, ahol megtörténik a tényleges kiválasztás. A közvetítő cég itt szolgáltatóként van jelen, akinek szerződése a munkáltatóval arra korlátozódik, hogy bizonyos számú jelöltet és önéletrajzukat továbbítsa. A munkavállaló a folyamat végén a munkáltatójával köti meg a munkaszerződést, és a munkáltatója gondoskodik a munkabér megállapításáról és kifizetéséről, az adminisztrációs folyamatok elvégzéséről és a munkafeltételek biztosításáról.

  Fontos számunkra, hogy az általunk közvetített munkavállalók egy stabil és tervezhető munkahelyet találjanak. Arra törekszünk, hogy kizárjunk minden olyan lehetőséget, ami ezt a tervezhetőséget gyengítheti.

  Azt valljuk, hogy a munkavállaló számára az a legkedvezőbb lehetőség, ha olyan cégnél tud elhelyezkedni, ahol egy kiszámítható jövőképet tud vizionálni. 

   

  Mi abban vagyunk érdekeltek, hogy a munkavállalók és a munkaadók a legjobban járjanak!

   

  alairas.png

  Csótár Ádám

  ügyvezető